Asiakaspalvelu
0400 127 857

IV-puhdistuksesta usein kysytyt kysymykset

IV-puhdistus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin, sillä se parantaa sisäilman laatua. Parempi sisäilman laatu lisää asukkaiden terveyttä ja asumisviihtyvyyttä. Olemme koonneet tähän osioon yleisimpiä kysymyksiä IV-kanavien puhdistuksesta, ilmastointihuollosta sekä ilmanvaihdon huollosta.

Selvitä puhdistuksen hinta laskurin avulla
IV-puhdistuksen usein kysytyt kysymykset

Tietoa IV-puhdistuksesta

Miten IV-puhdistus tehdään?

Miten IV-puhdistus tehdään?

Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Ilmanvaihtoventtiilit irrotetaan ja ilmanvaihtokanavisto alipaineistetaan. Ilmanvaihtokanavien puhdistus tehdään kelavaijeriharjalla, joka irrottaa IV-putkien sisältä lian ja pölyn. Ilmanvaihtokanavisto käydään läpi venttiili kerrallaan. Lika ja pöly ohjautuvat alipaineistetusta IV-kanavistosta pois. Lopuksi ilmanvaihtoventtiilit puhdistetaan liuotinpesunesteellä sekä niiden tiivisteet tarkastetaan.

Kuinka monta ilmanvaihtokanavien puhdistajaa tarvitaan IV-kanavien puhdistamiseen?

Tarvittavien IV-kanavien puhdistajien määrään vaikuttavat kohteen koko sekä työmäärä. Yleisesti voidaan sanoa, että kohteelle riittää 1-3 puhdistajaa.

Mitkä ovat yleisimmät kohdetyypit?

Ilmastointihuolto on yleisintä seuraavissa kohteissa: omakotitalot, paritalot, rintamamiestalot, rivitalot, luhtitalot, kerrostalot, säätiöt, teollisuus- ja tuotantotilat, koulut, kauppakeskukset, ravintolat.

Tuleeko puhdistuksesta pölyä asunnon sisälle?

Pöly ja lika, jotka irtoavat kanavistosta ohjataan alipaineistajan avulla suoraan ulos asunnosta. Mikäli alipaineistus tehdään sisätiloissa niin pöly ja lika kerätään talteen sisäyksikön avulla. IV-puhdistus ei siis aiheuta pölyhaittoja asunnon sisällä.

Teettekö aina myös ilmamäärien mittaukset ja säätötyöt?

Teemme. Ilmamäärien mittaus ja säätötyöt ovat tärkeä osa palvelumme –kokonaisuutta. Puhdistuksen jälkeen jokaisesta sisäventtiilistä mitataan tulo- ja poistoarvot siten, että asunnon ilmamäärä saadaan säädettyä oikeassa suhteessa. Kun suhde on oikea, kosteus poistuu tehokkaasti. Toimitamme myös mittaus- ja säätötyöstä asianmukaisen pöytäkirjan.

Sisältävätkö hinnat IV-puhdistajien matkakustannukset?

Kyllä. Hintamme ovat sitovat ja ne sisältävät myös IV-puhdistajien matkakustannukset. Palvelussamme ei ole piilokuluja tai lisäkuluja.

Mikäli puhdistuksen yhteydessä sattuu vahinko, kuka korvaa?

Otamme kaiken vastuun vahingoista, jotka puhdistuksen yhteydessä tapahtuvat. Vahingot ovat erittäin harvinaisia, olemme kuitenkin aina vakuutettuja niiden varalta.

Voinko itse säätää kohteeni ilmanvaihtoa esimerkiksi venttiilejä säätämällä?

Voit, mutta emme suosittele sitä ilman oikeanlaisia työvälineitä. Ilmanvaihdon oikeanlainen mittaus ja säätö on suositeltavaa tehdä IV-alan ammattilaisen toimesta, sillä epätasapainossa olevat säädöt saattavat aiheuttaa kosteuden, hajujen sekä epäpuhtauksien siirtymisen eri tilojen välillä.

Kuinka usein IV-puhdistus pitää tehdä?

Kuinka usein IV-puhdistus pitää tehdä?

Suositeltu IV-puhdistusväli

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja sen aikaväliin vaikuttavat asuinalueen lisäksi myös käytössä oleva IV-järjestelmä. Viiden vuoden puhdistusväliä suositellaan koneellisille ilmanvaihtojärjestelmille. Huippuimurilla tai painovoimalla toimivien kohteiden suositeltu puhdistusväli on noin 5-10 vuotta.

Voinko tietää jostain, että kohteeni ilmanvaihtokanavat tulisi huoltaa ja puhdistaa?

Kyllä voit. Jos esimerkiksi katsot ilmanvaihtokanavaan ja näet selkeästi sen olevan pölyn peitossa, tulisi IV-puhdistus tehdä mahdollisimman pikaisesti. Yleensä huono sisäilman laatu kuitenkin huomataan vasta sitten, kun kohteessa aikaa viettävät ihmiset alkavat oireilemaan. Olemme koonneet lyhyen tarkistuslistan, jonka avulla voit myös pohtia puhdistuksen tarvetta.

1. Visuaalisuus

Yritä katsoa, ovatko ilmanvaihtokanavat likaiset. Mikäli ne ovat pölyiset, todennäköisesti likainen ilma kulkeutuu myös hengitysteihin.

Yritä katsoa, onko kohteesi seinissä tai katossa märkiä läikkiä. Tämä on merkki huonosta ilmanvaihdosta, jonka seurauksena kohteessasi saattaa esiintyä kosteusvaurio ja sitä kautta huono sisäilman laatu.

2. Silmien ja limakalvojen kuivuus

Sisäilma saattaa olla liian kuivaa, mikä kohteessasi paljon aikaa viettävät ihmiset kärsivät silmien ja limakalvojen ärsytyksestä tai kuivuudesta.

Kohteessani asuu astmaatikko. Vaikuttaako se puhdistusvälin tiheyteen?

Kyllä vaikuttaa. Astmaatikkojen lisäksi tiheämpään puhdistusväliin (2-3 vuotta) voivat vaikuttaa esimerkiksi kotieläimet tai alueellisesti runsas katupöly.

Kohteeseeni on tulossa remontti. Kannattaako ilmanvaihtokanavat puhdistaa?

Kyllä kannattaa. Suosittelemme ilmanvaihtokanavien puhdistusta nimenomaan silloin, kun remontti on saatu kokonaan päätökseen. Ilmastointikanavien puhdistus tehdään siis remontin jälkeen – ei ennen remonttia.

Olen muuttamassa uuteen kohteeseen. Milloin ilmanvaihtokanavat kannattaa puhdistaa?

IV-puhdistus kannattaa tehdä heti muuttamisen jälkeen. Uudiskohteiden ilmanvaihtokanavat saattavat sisältää suuriakin määriä rakennuspölyä, joka huonontaa sisäilman laatua.

Kuinka paljon IV-puhdistus maksaa?

Kuinka paljon IV-puhdistus maksaa?

Mistä tiedän, kuinka paljon kohteeni ilmanvaihdon huoltaminen maksaa?

IV-puhdistus ja sen hintaan vaikuttavat esimerkiksi asunnon pinta-ala, ilmanvaihtojärjestelmä sekä kyseisen ilmanvaihtojärjestelmän sisäventtiilien lukumäärä. Ilmanvaihtokanavien puhdistukseen liittyvät työt hinnoitellaan erikseen. Saat hintalaskuristamme helposti ja nopeasti työlle kokonaishinta-arvion, joka pitää sisällään kokonaisvaltaisen ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, mittauksen ja säädön.

Pienkohteet, kuten omakotitalot tai loma-asunnot

Saat hintatarjouksen sekä tarkempaa tietoa IV-kanavien puhdistuksesta soittamalla asiantuntijallemme numeroon: 0400 127 857. Jättämällä soittopyynnön palaamme sinulle mahdollisimman pian. Voit myös pyytää tarjouksen tai laskea alustavan hinta-arvion hintalaskurilla.

Suurkohteet, kuten kerrostalot ja rivitalot

Suuremmissa kohteissa tulemme tarvittaessa käymään kohteessa, jotta voimme tehdä tarkemman hinta-arvion. Käynti on aina veloitukseton.

Saat tarkempaa tietoa kohteesi puhdistuksesta soittamalla asiantuntijallemme 0400 127 857, jättämällä soittopyynnön tai täyttämällä yhteydenottolomakkeen.

Teollisuuskohteet sekä yritysasiakkaat

Teollisuuskohteet sekä erilaiset tuotantotilat vaativat yleensä veloituksettoman hinta-arviokäynnin, jotta voimme antaa tarkemman arvion puhdistuksen kustannuksista.

Miksi IV-puhdistusta suositellaan?

Miksi IV-puhdistusta suositellaan?

Yleistä sisäilman huoltamisesta

Kuten olemme aikaisemminkin maininneet, on säännöllinen ilmanvaihto puhdistus tärkeää monista eri syistä. Yleinen terveyshaittojen aiheuttaja on nimenomaan huono ja epäpuhdas sisäilma. Myös kosteusvauriot saattavat olla seuraus huonosti toimivasta ilmanvaihdosta. Lisäksi huonosti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä saattaa olla myös riski paloturvallisuudelle.

Onko ilmanvaihtokanavien puhdistus pakollista?

Laki ei velvoita ilmanvaihtokanavien puhdistukseen, mutta puhdistaminen on kuitenkin suositeltavaa. Olemme tiivistäneen tähän sisäministeriön asetuksen suositelluista ilmanvaihtopuhdistusväleistä julkisella sekä yrityspuolella.

Kohteet, joihin IV-puhdistus tulisi tehdä kerran vuodessa:
1. Ruuanvalmistuspaikat, kuten ravintolat ja leipomot 2. Ruiskumaalaamot, puulevytehtaat, tekstiilitehtaat ja pesulat 3. Tilat, joissa valmistetaan palavaa nestettä tai käytetään teknisesti palavaa nestettä

Kohteet, joihin puhdistus tulisi tehdä viiden vuoden välein:
1. Sairaalat, vanhainkodit ja vankilat 2. Päivähoitolaitokset, koulut, hotellit, lomakodit ja asuntolat

Miten löydän luotettavan tekijän?

Miten löydän luotettavan tekijän?

Suomen Ilmanvaihdon sekä myöhemmin Suomen Vesitekniikan lähtökohtana on alusta saakka ollut työn laatu sekä tyytyväinen asiakas. Yrityksen perustamisesta lähtien olemme koonneet tiimiimme IV-koulutettuja ja ammattitaitoisia suomalaisia työntekijöitä. Annamme työllemme aina 100% tyytyväisyystakuun.

Tähänastinen matkamme on ollut rikas ja työntäyteinen. Ilmanvaihdon huolto on tehty kauttamme jo yli 50 000 kotitalouteen.

Kotitalousvähennys ja IV-puhdistus?

Kotitalousvähennys ja IV-puhdistus?

Voinko tehdä kotitalousvähennyksen ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta?

Voit tehdä. Kotitalousvähennyksen voi tehdä asunnon kunnossapitotöistä. Sen avulla pystytään vähentämään 40 % työstä, joka liittyy ilmanvaihtokanavien puhdistukseen. Annamme sinulle puhdistuksen yhteydessä tarvittavat lomakkeet sekä ohjeistamme sinut kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen. Vuonna 2023 kotitalousvähennys on hyödynnettävissä 2 250 euroon asti per henkilö ja 4 500 euroon asti, jos saman talouden jakaa kaksi puolisoa.

Esimerkkilaskelma kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä

Toteutamme ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, jonka loppusumma on 500 euroa. 500 eurosta 40% eli 200 euroa on kotitalousvähennyskelpoista. Lopullinen ilmanvaihtokanavien puhdistuksen hinta kotitalousvähennyksen jälkeen on 300 euroa.

Lisää tietoa kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä

Olemme koonneet tähän hyödyllisiä linkkejä, joista saa lisätietoa kotivähennyksen hyödyntämiseen:

Kotitalousvähennyslomake - Vero.fi
Kotitalousvähennys - Vero.fi
Kotitalousvähennyt - Veronmaksajat.fi

IV-puhdistus lisää kiinteistön energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä.

Selvitä puhdistuksen hinta laskurin avulla